a

Alba Iulia membru în Liga Orașelor Istorice

11.03.2016


Din 10 martie, Alba Iulia a devenit oficial membru în Liga Orașelor Istorice

 

Kyoto (Japonia), Viena (Austria), Xian (China), Budapesta (Ungaria), Barcelona (Spania), Roma (Italia), Bruxelles (Belgia), Quebec (Canada, Mexico City (Mexic), Boston (SUA) Melbourne (Australia) și alte 108 orașe de pe diferite meridiane în care poți să descoperi istoria la ea acasă sau să o trăiești fascinat în fiecare zi,  sunt astăzi temeiul cantitativ, dar și calitativ al uneia dintre cele mai prestigioase organizații internaționale, Liga Orașelor Istorice. După 6 ani în care la Alba Iulia s-a purtat salopeta de lucru, Cetatea și, mai ales, albaiulienii, sunt invitați ceremonios de către membrii board-ului compus din primari ai orașelor Kyoto, Viena, Ballart, Ljubljana, să se alăture orașelor în care prezentul vorbește despre trecut, iar viitorul e strâns legat de istorie. De la înființarea Ligii în anul 1967, conștiința valorizării posesiilor patrimoniale de o reală valoare a încetat să mai fie o excepție în aceste orașe, devenind regulă.

"Această nouă asociere nu doar că ne onorează dar ne încântă, ca să fiu sincer. Daca vreți, e un fel de <avem cui arăta dar avem și de la cine învăța>. Pentru că, atunci când <joci> în aceeași Ligă cu Roma, Barcelona sau Viena, nu ai voie să privești decât în sus și nu poți să te gândești la altceva decât la evoluție. Avem ocazia să aplicăm tot ceea ce-au făcut ei bun pentru ca orașele lor să "producă" prin istoria pe care o au în spate și, în același timp, avem șansa unei promovări foarte bine țintite, pentru că în fiecare din aceste orașe sunt oameni care, prin simplul fapt că trăiesc în ele, apreciază istoria la valoarea ei justă și, cu siguranță, caută și alte repere, noi, asemănătoare, pe care să le descopere. Cetatea Alba Carolina sunt convins că va fi unul dintre ele" a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

 

Temele ce se regăsesc în practica acestei organizații internaționale fac trimitere către modalitățile prin care se pot identifica cele mai avantajoase strategii de revitalizare a spațiilor istorice urbane, pornind de la conservare până la promovare. Elementele cheie sunt reprezentate de unicitatea fiecărui oraș, gradul de implicare al membrilor din comunitate, motivarea tinerilor pentru voluntariat în practica custodiei monumentelor istorice, dezvoltarea industriilor creative, s.a.m.d.


tiparire, pdf si email