Alba Iulia/Siemens
01.09.2016
Alba Iulia, alături de Londra și Bruxelles, într-un studiu Siemens dedicat orașelor inteligente
Siemens și Primăria Municipiului Alba Iulia au agreat includerea orașului Alba Iulia în proiectul global de cercetare « Smart Cities Research ». Prin acest studiu, specialiștii Siemens vor analiza modele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile și ambițiile viitoare ale fiecărui oraș în parte.
Alături de Alba Iulia, în studiul Siemens sunt incluse următoarele orașe: Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) și Londra (Marea Britanie).
Studiul « Smart Cities Research » va oferi o analiză amănunțită asupra modelelor financiare și beneficiilor obținute pe mai multe axe de infrastructură inteligentă, în funcție de prioritățile fiecărui oraș. Axele de infrastructură analizate în acest studiu sunt: energie, clădiri, management al traficului, transport public și siguranță publică.
Municipiul Alba Iulia este inclus în proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, anunțat de către Ministerul Comunicațiilor și pentru Societate Informațională în această primăvară. “Dacă doar te mândrești că ai fost selectat TU, dintre atâtea sute, să fii Smart City, dar nu faci nimic în acest sens, ai toate șansele să rămâi cu mândria și hârtia. Este obligatoriu să găsim soluții concrete, care ar putea crește real și semnificativ calitatea vieții albaiulienilor, ca beneficiari ai tehnologiilor noului secol. Cercetarea va identifica zonele în care tehnologia va spori confortul vieții cetățenilor. Concluziile vor fi legate de trafic, de consumul de energie, de siguranță, de îmbunătățirea sistemului sanitar sau posibilitățile de interacțiune mai directă cu turiștii care ne vizitează. Sunt convins că, în momentul aplicării lor, toate aceste soluții vor ridica și mai mult Alba Iulia”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba-Iulia.
“Ne bucurăm să vedem o tot mai mare deschidere din partea autorităților către tehnologie și proiecte de dezvoltare urbană inteligentă deoarece acestea reprezintă modul prin care construim România viitorului. Participarea municipiului Alba Iulia în acest studiu, alături de alte mari orașe europene, va avea un impact pozitiv în descoperirea celor mai eficiente modele de infrastructură inteligentă viabile pe plan local, dar și în stabilirea priorităților de dezvoltare. Sper ca rezultatele analizei să contribuie la realizarea proiectului Smart City Alba Iulia”, a adăugat George Costache, CEO Siemens SRL.
Metodologia studiului prevede, printre altele, o serie de interviuri amănunțite cu reprezentanții autoritităților locale pe tema proiectelor, priorităților și strategiei lor. Pentru fiecare oraș inclus în cercetare trei domenii vor fi analizate cu prioritate din punctul de vedere al impactului financiar și al beneficiilor economice.
“ Sustenabilitatea este principala axă de dezvoltare urbană atunci când vorbim despre orașele viitorului. Prin acest proiect vom putea analiza modele de infrastructură variate și estima valoarea monetară, randamentul și beneficiile economice ce vin din integrarea unor sisteme inteligente. De asemenea, studiul ne va permite să observăm cum variază modelele, costurile și beneficiile comparativ între diverse orașe”, spune Julie Alexander, Director Urban Development, Siemens, departamentul care realizează acest studiu.
În luna august, oficialii Primăriei Municipiului Alba Iulia, specialiștii departamentului Urban Development din cadrul Siemens și reprezentanții Siemens SRL, au avut o primă întâlnire cu privire la includerea orașului în această cercetare, urmând ca în scurt timp să fie identificate și cele trei domenii prioritare ce urmează a fi analizate. Cercetarea va fi lansată în ultima parte a acestui an în cadrul expoziției Global Smart Cities Expo din Barcelona.
Siemens AG (Berlin și Munchen) este un puternic jucător global de tehnologie, care de peste 165 de ani este un simbol al excelenței inginerești, inovației, calității, fiabilității și caracterului internațional. Compania este activă în peste 200 de țări în domeniile electrificării, automatizării și digitalizării. Fiind unul dintre cei mai mari producători de tehnologii eficiente energetic, dar și de tehnologii de consum eficient al resurselor, Siemens este nr.1 în construcția de turbine eoliene în larg, un furnizor de top de turbine pe gaz și abur pentru generarea de energie, un furnizor major de soluții pentru transportul energiei și un pionier în soluțiile de infrastructură, dar și în automatizări și soluții software și produse pentru industrie. Compania este de asemenea un furnizor de top de echipament medical imagistic - cum ar fi tomograful computerizat și sistemele de rezonanță magnetică - și un lider în diagnostic de laborator și în IT clinic. În anul fiscal 2015, încheiat pe 30 septembrie 2015, Siemens a înregistrat venituri de 75,6 miliarde euro și un profit net de 7,4 miliarde euro la nivel global. La finalul lui septembrie 2015, compania avea in jur de 348,000 de angajați în toată lumea. Mai multe informații sunt disponibile pe www.siemens.com.