Weekend diplomatic la Alba Iulia
27.01.2014
La sfarsitul saptamanii trecute, Alba Iulia a fost gazda a doua intalniri importante cu caracter diplomatic la care au participat reprezentanti ai ambasadelor S.U.A. si Republicii Populare Chineze.
Vineri, 24 ianuarie, primarul municipiului Alba Iulia s-a intalnit cu doamna Debra Hevia, consilier politic al ambasadei SUA si domnul doctor Laurentiu Stefan, specialist politic al ambasadei SUA. Discutiile au inclus subiecte generale privind apropiatele alegeri europarlamentare, un exercitiu de considerare a politicii nationale, in raport cu politicile Parlamentului European si alte teme de interes comun. Reprezentantii guvernului american au dorit sa cunoasca opinia primarului Mircea Hava, atat din perspectiva primarului unei comunitati care a implementat numeroase proiecte europene, dar si opinia omului politic, ca lider al principalului partid de opozitie din Romania, vis a vis de subiecte actuale precum constitutia, alegerile europarlamentare si prezidentiale. Vizita de la Alba Iulia este primul exercitiu diplomatic din afara Bucurestiului al doamnei Debra Hevia, de la ocuparea postului in august 2013.
Duminica, 26 ianuarie, Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu si Nicolaie Moldovan city manager au primit vizita Excelentei Sale doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a domnului Zhang Zheng, seful sectiei politice a ambasadei si a doamnei Ma Jia, consul.
Intalnirea s-a axat pe identificarea unor proiecte comune din zona economica. Reprezentantii administratiei locale au prezentat evolutia orasului atat din perspectiva perioadei de finantare 2014-2020, cat si rezultatele obtinute la nivel local, in special prin derularea de proiecte cu finantare europeana.
Constructiile, industria alimentara si agricultura sunt teme de interes pentru diplomatia chineza care doreste ca Alba Iulia sa devina un pol dinamic si real in concretizarea disponibilitatilor de investitii ale mediului economic chinez. In acest sens, s-a convenit ca pana la finalul lunii martie, administratia locala sa prezinte o lista concreta de proiecte active, ca baza de relationare cu mediul de afaceri chinez. In mod aplicat, s-au tratat subiecte ca: reabilitarea termica a blocurilor cu materiale eco certificate si agrementate international, constructia de locuinte, canalizatii de utilitati, in special cabluri ale operatorilor de date, proiecte de energie verde. In egala masura, reprezentantii ambasadei au dorit sa cunoasca modalitatile de garantare (din partea administratiei locale) ale unei posibile investitii in perimetrul Zonei de Dezvoltare Economica. Totodata s-au dezbatut si reglementarile legale in vigoare privitoare la achizitiile publice si participarea la licitatii de catre companii din R P Chineza.
Temele propuse vor viza si schimburi culturale concretizate prin organizarea unei expozitii numismatice ce va contine elemente caracteristice istoriei milenare a poporului chinez.
„ Alba Iulia a devenit teren de intalnire pentru doua dintre cele mai importante state ale lumii. Prin asta doresc sa le transmit multumiri oaspetilor pentru interesul constant acordat orasului nostru. Pe de alta parte, avem dovada clara ca unele realitati sunt deseori voalate si mai greu de accesat din Bucuresti. Din fericire, despre Alba iulia nu se discuta din ipostaze ridicole ca cele generate de guvern, ci doar ca un mediu autentic de dezvoltare si o sursa credibila de informatie pentru cei ce vor sa stie ce inseamna azi administratia din Romania. Ne vom stradui sa concretizam toate subiectele discutate cu reprezentantii guvernelor SUA si RP Chineza, antrenand in acest efort si celelalte forte politice cat si mediul de afaceri”. Mircea Hava – primar.