Marti, 24 aprilie, lansare de carte Stelian Tanase la Alba Iulia
23.04.2018
Scriitorul, jurnalistul și analistul politic Stelian Tanase va fi prezent marți la Alba Iulia în cadrul unui eveniment de promovare a doua cărți, Dinastia și Nocturna cu un vampir, opus I. Intalnirea cu cititorii va avea loc la Muzeul Principia de la ora 17, iar alături de scriitor vor fi Diana Campan și Valer Moga.
Daca Nocturnă cu un vampir poate fi numit un thriller politist plin de umor si ironie, în Diastia ceea ce primează sunt argumentele factuale, istorice ale rememorării unei istorii uitate și falsificate în anii republicii comuniste și postcomuniste. Este o carte extrem de bine scrisă, suficientă pentru cititorul mediu care vrea să înțeleagă istoria propriei națiuni și a propriului stat, dar care deschide celor interesați porțile către studiul bogatei bibliografii cu privire la perioda 1866-1947. Dinastia explică esența istoriei monarhei moderne. Este greu de spus dacă și când va fi referendum în România privind opțiunea dintre republică și monarhie. Luciditatea, spiritul critic, capacitatea de a compara, ne obligă să ținem seama și de persoanele concrete care reprezintă în momentul de față monarhia. Dar aici nu este vorba despre persoane, ci de opțiuni instituționale fundamentale. De a căror exprimare a fost lipsit poporul român de către un regim comunist impus din exterior. Continuarea republicii în context noncomunist a fost frauda politică majoră comisă de liderii feseniști. Și mai este vorba de a nu permite scoaterea celei mai importante dezbateri din ultimul secol și jumătate din contextul istoric al afirmării statale și al definirii identitare. Din această dezbatere nu poate lipsi cunoașterea faptelor și realizărilor cruciale înfăptuite de către monarhie. Descrierea și explicarea acelor fapte în volumul Dinastia sunt principalele argumente într-o discuție cu privire la opțiunea dintre monarhie și republică. Stelian Tănase are meritul de a sintetiza, într-o carte ușor de citit, accesibilă marelui public, o istorie dinamică, a unei națiuni aflate la ”porțile Orientului”, dar care și-a exprimat încă din momentul consitituirii statului modern voința apartenenței la Occident prin desemnarea ca monarhi a unor reprezentanți ai marilor familii dinastice apusene. Moștenirea politică a monarhiei de tip occidental este covârșitoare: după eliberarea României, ea s-a concretizat în aderarea voluntară, entuziastă, la NATO și Uniunea Europeană.
Atât lansarea cărților cât și o conferință având ca temă Centenarul României, vor fi găzduite în cadrul muzeului Principia, la ora 17.00
DAN PAVEL - „Spre disperarea istoricilor de profesie, pe care (din păcate!) nu îi citește aproape nimeni, Dinastia, cartea publicată de editura Rao și scrisă de Stelian Tănase și Elena Vijulie, este un colosal succes de librărie."(TIMPUL)
IRINA MARGARETA NISTOR - „În sfârşit, o carte care va putea fi ecranizată. Seamănă cu un scenariu, pe care l-am citit şi l-am aprobat. Ce mi-a plăcut în cartea lui Tănase este vocabularul. Am regăsit cu bucurie expresii uzuale pe care nu le-am mai auzit demult. Cred că a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri de călătorie în timp. Cartea e senzuală, aş zice chiar că e de citit după 12 noaptea. În concluzie, este un fel de Bela Lugosi adus în zilele noastre“.
CRISTINA MANOLE "Noua apariție editorială DINASTIA (Editura RAO, 2017), scrisă la patru mîini (de Stelian Tănase n.red) cu jurnalista și realizatoarea TV Elena Vijulie, este cea mai consistentă și coerentă poveste/istorie a familiei regale. Alcătuită metodic, fără digresiuni eseistice sau de altă natură, parcursul celor patru Hohenzollerni prin România ni se pare exemplar. Ăștia au fost Regii și Reginele noastre, astea au fost sucirile istoriei. "(Observator cultural )
JEAN HARRIS - "Sexy si urban, Nocturna cu vampir este o ficțiune gotică pentru secolul al XXI-lea."(...) "Dar cine este Naum? Imaginați-vă un tip din clasa muncitoare, un baiat de treaba care este, de obicei, șomer. Pentru o vreme inscris în Legiunea Străină franceză, acum lucreaza pentru o agenție de detectivi demna de un film al fraților Marx. Este un nihilist, un socialist mai mult decat orice altceva, un boxeur, un tip dur cu o inimă de aur, preocuparile lui principale fiind bautura si, bineinteles, femeile. Romanul incepe cam asa… In toiul noptii, exact in momentul când singura preocupare a lui Naum era cum să se distreze mai bine cu o fufa agatata la bar, primeste un telefon înfricoșător. I se spune sa părăsească apartamentul pentru a merge la o anumita adresă. Acolo găseste un cadavru tras in țeapă..."
Mai multe detalii găsiți aici !!!