a

Viziteazaalbaiulia.ro, o nouă (inter)față și funcțiuni multiple pentru turiști

06.06.2018


Alba Iulia, 6.06. 2018

Comunicat de presă

 

Viziteazaalbaiulia.ro, o nouă (inter)față și funcțiuni multiple pentru turiști

 

 

2018 este anul în care România sărbătoreşte 100 de ani de stat modern, Anul Centenar.  Alba Iulia, oraşul în care s-a înfăptuit Marea Unire, la 1 decembrie 1918, a fost dintotdeauna în avangarda modernizărilor de orice fel. Ca dovadă stau sistemele de canalizare şi încălzirea în pardoseala din comandamentul Castrului roman Apulum, vizibile live în Muzeul Principia din Piaţa Cetăţii. Nici atunci, în epoca romană, nici în 1918 şi nici în 2018 Alba Iulia nu a stat în tabăra cuminte a civilizării, ca asistent pasiv la crearea viitorului, ci a fost – bimilenar, am putea spune – un jucător activ în direcţia dezvoltării naturale a lucrurilor - acea direcţie care duce spre viitor, dar care are rădăcinile în trecut.

 

În Alba Iulia, orice piatră spune o poveste. Ca să nu mai vorbim de ziduri. Ca să nu mai amintim de monumente, clădiri de patrimoniu, două catedrale simbol, trei muzee, o sală în care ni s-a făcut Unirea în urmă cu 100 de ani, o Cetate proaspăt scoasă de la naftalină, primenită cu 60 de milioane de euro şi dată înapoi oamenilor, localnicilor și turiștilor. Nu doar fizic, prin amenajarea superbă de care dispune acum, ci şi digital. Pentru că Alba Iulia are acel „self awarness” care îi spune că dacă în aceste vremuri nu eşti în mediul digital, s-ar putea să nu prea exişti. Şi, să nu uităm, Alba Iulia are o echipă de oameni care duc poveştile fiecărui centrimetru de istorie şi vivacitate urbană în online. Şi a mai conştientizat că fără oameni care ştiu să zburde în online, promovarea digitală bâjbâie. Degeaba ţii în curte cloşca cu puii de aur, dacă nu ştii şi nu spui povestea ei.

 

Tot ce are Alba Iulia şi ce se întâmplă în Alba Iulia nu merită să stea sub preş, aşa că în septembrie 2014 a fost lansat blogul de turism viziteazaalbaiulia.ro, care se adresează albaiulienilor, turiștilor care au vizitat Cealaltă Capitală a României, dar și celor care nu au trecut-o încă pe lista destinațiilor de concediu sau de week-end. Municipiul Alba Iulia este primul oraș din România care are un blog oficial de turism și, din datele noastre, singurul. Este gândit, în special, ca un instrument modern pe care o administraţie locală mizează în comunicarea cu generaţia tânără (şi nu numai) de azi, pasionată de social media şi digitalizare.

 

În Anul Centenar, ca să fim în „haute couture”-ul modernizării de 100 de ani ai României, am dat un refresh blogului şi l-am schimbat la faţă, l-am făcut mai mult un portal de turism. I-am pus o interfaţă nouă, intuitivă, am restructurat meniurile de navigare şi am adăugat, pe lângă componenta propriu-zisă de blog, secțiuni dedicate segmentului de ospitalitate, evenimentelor care au loc în oraș, campaniilor, dar și comunității de fotografi din orașul nostru şi nu numai. Oricine poate avea o galerie foto publicată pe viziteazaalbaiulia.ro, pentru că am îmbrăţişat şi apreciem la maxim conceptul de „user content” şi „harvesting content” de la cei care ne calcă pragul.

 

Blogul propriu-zis are următoarele categorii: „Cealaltă Capitală-Totul despre ea”, „Agenda ta în Alba Iulia”, „Curiozități”, „În ochii altora”, „De vizitat în Alba”. I-am mai adăugat o categorie de „trendtenar” – „#AlbaIulia100”, în care publicăm materiale care au legătură cu tot ce înseamnă pentru noi Anul Centenar. În curând, vom publica şi categoria „#Albasador”, dedicată ambasadorilor Alba Iuliei, cei care contribuie la promovarea oraşului în ţară şi străinătate, atât în online, cât şi în offline. În plus, prezentăm și destinațiile județului Alba, care întregesc Alba Iulia ca destinație turistică, la secțiunea „De vizitat în Alba”.

 

Avem o secţiune în meniu – „Experienţe” se numeşte – în care ne-am apropiat foarte mult de sectorul de ospitalitate din Alba Iulia şi din judeţ. Iniţial, secţiunea a purtat numele „Places”, adică „Locuri”: locuri unde să vii, locuri pe care să le vezi, locuri în care să te conectezi cu istoria, toate coroborate cu locuri unde să savurezi oraşul – unde să mănânci, unde să dormi, unde să guşti din experienţa inedită care se numeşte „Alba Iulia”, şi gustând, să ai motive destule ca să te reîntorci. Deocamdată, secţiunea este populată doar de segmentul HoReCa, însă aici vom avea prezentate cele mai faine locuri de pe la noi, cu indicaţii de proximitate (de exemplu: dacă eşti la Muzeul Principia şi ţi s-a făcut brusc sete, poţi servi un fresh de portocale aici, aici, aici sau aici). Totodată, am insistat pe „ce să faci în Alba Iulia” şi am dedicat o secţiune întreagă evenimentelor, cu posibilitatea alegerii celor preferate la „Favorite” şi cu timer integrat, care îţi calculează timpul rămas până la fiecare eveniment viitor.

 

Lucrurile nu se vor opri aici. Mai avem tweakuri de făcut din mers. Acestea sunt inerente şi fundamentate pe sugestiile vizitatorilor noştri. Dar ne bucurăm că am făcut totul „in house”, cu costuri foarte aproape de 0, dar cu multă pasiune.  La momentul de faţă, portalul nostru de turism (căci acum e mai mult decât un blog) este promovat pe pagina de Facebook a Municipiului Alba Iulia şi pe alte reţele de socializare.

 

Viziteazaalbaiulia.ro (precum şi toate celelalte canale media de promovare deţinute de către municipalitate) reprezintă ieşirea unei administraţii publice locale din cochilia comunicării uniforme şi monotone; e o „eclozare” din comoditatea scaunului de birou administrativ şi o ieşire în lume, o sistolă care împinge informaţia în spaţiul digital într-o manieră inteligibilă şi prietenoasă, fără complicări lingvistice şi mormăieli generatoare de plictis.

 

Luaţi o gură de Alba Iulia de pe noul nostru blog refresh-uit, dar nu rămâneţi numai cu asta. Haideţi în Alba Iulia în Anul Centenar. Poveştile noastre abia aşteaptă să fie (re)descoperite la fața locului!

 

Echipa de marketing digital a Primăriei Municipiului Alba Iulia


tiparire, pdf si email