Lãmuriri cu privire la achizitia de arbori din Ungaria
30.01.2012
Recent s-au trecut in cartea de “campanie” si in egala masura in tolba cu maruntisuri electorale planificate pe luna ianuarie noi afirmatii la adresa primariei Municipiului Alba Iulia.
Este de inteles si potrivit ca orice cetatean sa-si exprime dezacordul fata de un anume demers al primariei. De preferat ar fi ca acest lucru sa se intample dupa o temeinica si reala documentare, prin intrebari adresate celor in masura sa raspunda. In totala transparenta fata de opinia publica dorim sa aducem la cunostinta celor interesati informatii menite sa lamureasca deplin modul in care s-au achizitionat arborii ornamentali ce flancheaza astazi mai multe drumuri si alei de promenada din municipiu.
Incepem prin a mentiona ca moneda in care s-au facut toate tranzactiile este euro si nu dolar american. Ne exprimam refuzul de a intelege de ce domnul Teodor Atanasiu a inclus in discutia referitoare la achizitia de arbori moneda americana. Probabil datorita posibilitatii subtile de a exprima o cifra mai mare decat valoarea exprimata in euro. Asadar:
Teii americani de pe intreaga suprafata a Bulevardului Transilvaniei in numar de 140 s-au achizitionat la pretul de 133 euro bucata cu urmatoarele caracteristici: grosimea trunchiului intre 20 si 25 cm, inaltimea de minim 5m, suprafata balotului 70 cm. Procedura de achizitie aleasa a fost prin cumparare directa, iar pretul de 133 euro include TVA si transport. Varsta acestora in prezent este de 7 ani. Garantia oferita presupune schimbarea gratuita a arborilor care nu rodesc.
Ulterior s-au achizitionat si alte specii de arborii prin procedura avizata in Consiliul Local Alba Iulia si incheierea unui act aditional cu societatea Salprest. Pretul pentru Acer Platanoides Globosum a fost de 198 euro - transport inclus la urmatoarea configuratie: 25-30 cm grosimea trunchiului, inaltimea de minim 3m, diametrul balotului de 80 cm in cantitate de 14 buc. Ofertele prezentate in sedinta de Consiliu Local au evidentiat alte doua preturi de 213 euro si 385 euro pentru aceasta specie provenite de la inca doua firme. Pentru Acer Campestre Eelsrijk pretul de achizitie a fost de 150 euro pentru 62 buc. Alti 50 de arbori Tilia Tomentosa Szeleste cu varsta de 10 ani au fost achizitionati la pretul de 296 euro bucata avnd urmatoarea configuratie: 30-35 cm grosimea trunchiului, inaltimea minima 4,5 m si diametrul balotului 90 cm. Pretul pentru aceasta specie obtinut de la alte firme a fost de 331 euro si 402 euro.
Se poate observa prin comparatie ca toate conditiile achizitiilor au fost favorabile orasului. Desigur, asa dupa cum s-a anuntat si in alte imprejurari, arborii au fost cumparati de la o pepiniera dn Ungaria. Acest lucru a fost determinat, in afara pretului foarte bun, si de consultarea specialistilor care au recomandat specii din zone asemanatoare climei din tara noastra, implicit din regiunea noastra. Pentru conformitate toate criteriile de achiztie se pot verifica in urma unei solicitari la sediul Primarie Alba Iulia.
In situatia in care domnul Atanasiu doreste sa evidentieze in termenii acestor repere firme care pot furniza acest tip de material ne luam angajamentul sa verificam indeaproape orice trimitere. Din constatarea efectiva pepiniere capabile sa livreze aceste specii de arborii la dimensiunile si varsta celor din Alba Iulia, se mai gasesc doar in Italia si Olanda (in afara Ungariei). Subliniem faptul ca pretul pentru cantitatile achizitionate si la caracteristicele mentionate mai sus este unul competitiv. Insistam ca orice cetatean ce doreste sa se clarifice asupra acestui capitol, devenit intre timp de notorietate datorita mediului politic aflat in vecinatatea unei perioade electorale, sa solicite informatii detaliate angajatilor primariei