Săptămâna trecută, în perioada 5-7 decembrie, Alba Iulia, în calitate de partener european, a găzduit cea de-a cincea întânire a consorţiului de oraşe constituit în cadrul proiectului THERMOS – Thermal Energy Resource Modeling and Optimisation System”, finanţat în cadrul programului Horizon 2020 – pe scurt, o iniţiativă europeană dedicată evaluării şi eficientizării consumurilor de energie a clădirilor. Întâlnirile au avut loc în Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Evenimentul a reunit în oraşul Marii Uniri reprezentanţi din 7 ţări europene, experţi din domeniul energetic şi invitaţi cu expertiză de specialitate în domeniul energiei. Echipa de proiect a Primăriei Municipiului Alba Iulia a fost implicată în calitate de organizator, coordonator al întâlnirii fiind Dan Hodoş, managerul proiectului THERMOS. În calitate de actori locali (stakeholders), din Alba Iulia au luat parte Florin Andronescu, director Agenţia Locală a Energiei Alba, şi Ecaterina Bălăneanu, expert GIS în cadrul Primăriei Alba Iulia.
În prima zi de lucru, membrii consorţiului au fost primiţi în Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” de către Nicolaie Moldovan, City Managerul oraşului Alba Iulia, care le-a vorbit participanţilor despre realizările şi iniţiativele cu care Alba Iulia s-a remarcat în ultimii 10 ani: de la investiţii în restaurarea Cetăţii Alba Carolina la definirea şi implementarea brandului de oraş şi de la planurile de dezvoltare strategică la iniţiativele de digitalizare pe care oraşul le face în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City. De asemenea, Nicolaie Moldovan a făcut şi o trecere în revistă a eforturilor pe care oraşul le-a făcut în ceea ce priveşte dezvoltarea şi implementarea de soluţii concentrate pe sustenabilitatea energetică a oraşului. După aceasta, a avut loc o prezentare a pilotului Alba Iulia Smart City, susţinută de către Liviu Stanciu, managerul de comunicare al proiectului.
Tot în prima zi s-a vorbit despre programul de training dezvoltat în cadrul consorţiului, despre tranziţia oraşelor europene înspre sustenabilitate energetică, despre perspectivele şi oportunităţile de planificare a energiei pe care le pune la dispoziţie proiectul THERMOS şi despre abilităţile platformei digitale care este dezvoltată în cadrul proiectului şi potenţialul acesteia de a deveni un „tool” foarte eficient în „maparea” şi evaluarea energetică a clădirilor. La finalul zilei de lucru, echipele au făcut trei vizite în oraş: prima vizită a fost una de prezentare a principalelor obiective turistice din Cetatea Alba Carolina, realizată de către istoricul Tudor Roşu, a doua la Căminul pentru persoane vârstnice, pentru a vedea panourile solare cu care este dotat amplasamentul – un model de bună practică apreciat de experţii consorţiului, iar a treia la Centrul de reciclare RoREC, pentru a vedea transformarea unei centrale termice de cartier într-un centru de colectare a deşeurilor electronice.
A doua zi de lucru a fost dedicată prezentării în detaliu a platformei digitale THERMOS, ajunsă în a 4-a etapă e dezvoltării tehnice. Performanţele aplicaţiei au fost testate pe harta Alba Iuliei şi s-au derulat teste şi scenarii demonstrative de evaluare energetică a clădirilor din cartierele oraşului.
Ultima zi de lucru – 7 decembrie – a fost una de evaluare a întâlnirii şi de stabilire a paşilor următori ai proiectului, care se va prelungi cu încă 9 luni, un lucru foarte important pentru dezvoltatorii aplicaţiei THERMOS.
Ceea ce este foarte important de subliniat e faptul că, la finalul proiectului, Alba Iulia va dispune de această platformă digitală de mapare energetică a clădirilor. Utilizarea platformei constituie astfel un pas înainte în ceea ce priveşte iniţiativele de eficientizare energetică şi de reducere a emisiilor de carbon, raliate de la dezideratele şi termenele hotărâte de către Uniunea Europeană.
***
THERMOS este un proiect european din programul Horizon 2020, care are rolul de a dezvolta metode, de a colecta date și de a dezvolta instrumente care să permită autorităților publice și altor părți interesate luarea de iniţiative şi dezvoltarea de planificări în domeniul energetic mult mai rapid și mai ieftin decât o pot face astăzi. Acest lucru are rolul de a amplifica și accelera dezvoltarea de noi sisteme de încălzire și răcire cu emisii scăzute de carbon în întreaga Europă și de a permite îmbunătăţirea mai rapidă, reabilitarea eficientă și extinderea sistemelor existente. Alba Iulia este onorată să facă parte din acest consorţiu, alături de oraşe din: Germania, Anglia, Danemarca, Spania, Portugalia, Polonia şi Letonia.