Exercițiu de alarmare publică “MIERCUREA ALARMELOR” 28.02.2024
27.02.2024
Exercițiul „Miercurea Alarmelor”: Testarea sirenelor de alarmare publică în Alba Iulia
În vederea implementării măsurilor aprobate de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne prin Nota nr. 4961909 din 19.02.2024 privind aprobarea organizării activităților din cadrul “Săptămânii Protecției Civile”, în perioada 26.02.2024- 04.03.2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va organiza și desfășura în data de 28.02.2024, în intervalul orar 10:00 – 11:00, exercițiul de alarmare publică, denumit generic “MIERCUREA ALARMELOR”, pentru verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora.
Echipamentele de avertizare-alarmare, care pot fi acționate în sistem centralizat, vor fi puse în funcțiune de la nivelul centralelor de înștiințare-alarmare, instalate la administrația publică locală (sediu primărie, puncte de comandă etc.), iar echipamentele de avertizare-alarmare aflate în acționare locală vor fi puse în funcțiune de către personalul stabilit la nivelul autorității administrației publice.
Sirenele electronice vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție care se impun în astfel de situații, atât în cazul acționării centralizate cât și locale.
Conform art. 25, alin (1) și (2) din Ordinul nr. 1.259/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă:
(1) Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
(2) Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
a) Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
b) Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
c) Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
d) Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.