a

Comunicat de presa - Investiție de 1 milion de euro într-un sistem de eficiență energetică, la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, prin granturi norvegiene

29.04.2024


Comunicat de presă

                                                                                                    29 Aprilie 2024

 

Investiție de 1 milion de euro într-un sistem de eficiență energetică, la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, prin granturi norvegiene

 

Căminul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia se bucură acum de un mediu mult mai cald și primitor, grație unui proiect major de investiții ințiat și derulat de echipa Primăriei Alba Iulia și finanțat generos de Innovation Norway, cu un grant de 1.100.000 euro.

Investiția s-a  realizat prin proiectul „Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia“, finanțat prin Programul pentru Energie în România, gestionat de către Innovation Norway.

 

Sistem inovativ, eficient, confortabil, reversibil, durabil

Investiția s-a concretizat în instalarea unui sistem inovator de încălzire care combină eficient energia geotermală, solară și pe gaz natural. Sistemul folosește 80 de sonde geotermale plasate strategic, garantează o temperatură constantă și plăcută în cămin, și asigură aproximativ 70% din necesarul termic din surse regenerabile.

Adițional, sistemul de încălzire este completat de două cazane moderne în condensație, care funcționează pe gaz natural, acoperind restul de 30% din necesar. Această abordare integrată nu numai că maximizează eficiența energetică, dar și reduce semnificativ impactul asupra mediului.

Tehnologia geotermală este și fiabilă, oferind o soluție ideală pentru folosirea energiilor regenerabile în îngrijirea persoanelor vârstnice, transformând fiecare unitate de energie consumată într-un surplus de căldură sau răcoare.

Sistemul nu se limitează doar la încălzire. Apa caldă menajeră este produsă printr-o combinație inovatoare, in care energia necesara incalzirii este asigurata in proportie de circa 30% din pompele geotermale, 40% din sistemul de panouri solare termice prevazute cu tuburi vidate, care a fost reconditionat pentru functionare optimă,  și 30% din cazanele in condensatie pe gaze naturale.

În perioadele de vară, sistemul geotermal reversibil asigură răcirea eficientă a întregului cămin.

Pentru distributia apei calde de consum, se asigura disponibilitatea rapida si la temperatura optimă printr-un sistem de recirculare. La nivelul băilor, pentru eficienta sporita, radiatoarele au fost inlocuite cu unele port-prosop. In camere, incalzirea si racirea sunt asigurate prin ventiloconvectoare de capacitate mare si zgomot redus, care asigura atat ventilarea cat si reglarea printr-un termostat a temperaturii din fiecare camera.

Pentru sala de evenimente si activitati comune, pe langa ventiloconvectoare, a fost instalat un sistem de ventilare cu recuperare de caldura, care asigura improspatarea aerului cu pierderi minime de temperatura.

Pentru alimentarea cu energie electrica a noilor consumatori si,  in special, a pompelor de caldura, au fost actualizate sistemele de comutare, protectie si masura de la nivelul tablorilor generale de distributie electrica ale cladirii.

De asemenea, au fost efectuate lucrari de reabilitare si aducere in parametri proiectati a sistemului fotovoltaic instalat in 2010, precum si la nivelul panourilor, invertoarelor, instalatiilor de protectie de paratrasnet si impamantare.

Gestionarea optimă a resurselor energetice

Prin instalarea de contori inteligenti la nivelul panourilor de distributie si sistemului fotovoltaic, precum si prin cuplarea la sistemul (BEMs)  din camera termica, se asigura monitorizarea si raportarea parametrilor energetici ai cladirii printr-un sistem dotat cu un calculator de proces, instalat de partenerul de proiect Societatea de Inginerie Sisteme București-SIS.

Pentru a gestiona această simfonie a tehnologiilor, un sistem avansat de management energetic al clădirii (BEMs) orchestrează perfect funcționarea echipamentelor în funcție de condițiile exterioare și nevoile interioare. Rezultatul? Un mediu de viață optimizat, unde fiecare resursă este valorificată la maximum.

Echipamentele de ultimă generație instalate în camera tehnică a clădirii asigură gestionarea optimă a resurselor energetice, toate acestea fiind monitorizate și controlate prin intermediul unui sistem avansat de management energetic (BEMs).

Altfel spus, încălzirea, răcirea și producția de apă caldă menajeră sunt acum gestionate printr-o simfonie a tehnologiilor avansate, reflectând un angajament profund față de responsabilitatea socială și mediu.

„Acest proiect nu este doar despre încălzire și răcire; este despre crearea unei comunități mai calde și mai primitoare și despre construirea unui model sustenabil pentru viitor. Este o dovadă că tehnologia modernă și responsabilitatea socială pot merge mână în mână, transformând Alba Iulia într-un model de urmat pentru alte comunități din România. Prin această investiție semnificativă, Căminul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia setează un nou standard în îngrijirea seniorilor.

Prin aceste eforturi, Alba Iulia devine un lider în eficiența energetică și inovație, marcând un pas important în direcția sustenabilității și confortului pentru generațiile viitoare“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

 

Proiectul „Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia“ este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de: 1.100.000 EURO.

Bugetul total al proiectului : 1.294.118 EURO, din care 1.100.000 EURO reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Partener în proiect: Societatea de Inginerie Sisteme (SIS) București.

Durata proiectului: până în 30 aprilie 2024.

 

Persoane de contact:

Valentin Voinica, Manager proiect, valentin.voinica@apulum.ro

Nicoale Neag, Expert comunicare proiect, email: nicolae.neag@apulum.ro

 

Acest fișier, în format PDF, se găsesște aici!!!


tiparire, pdf si email