a

ENERGIEEMERGE România: ASE, Municipiul Alba Iulia și parteneri din România și Norvegia demarează prima cercetare tehnico-economică aplicată din România cu privire la comunități de energie

15.10.2024


Academia de Studii Economice din București (ASE), liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România, alături de parteneri din România – S.C. Energy Advisor S.R.L. (Renergia), Universitatea Politehnica din Timișoara, Municipiul Alba Iulia, Comuna Buteni (jud. Arad) și  Comuna Crucea (jud. Constanța) – și din Norvegia – (Smart Innovation Norway) au lansat un demers de cooperare pentru crearea de comunități de energie în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul unor fonduri din partea autorităților din Norvegia.

Proiectul EMERGE Romania – Împuternicirea Comunităților pentru Tranziția Energetică către Neutralitatea Climatică în România a fost lansat luni și marți, 7-8 octombrie, în cadrul unui eveniment găzduit de Municipiul Alba Iulia în Sala Dietei a Palatului Principilor și la care au participat reprezentanții partenerilor implicați în proiect și reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai autorităților locale și ai Innovation Norway, agenția guvernamentală care finanțează acest proiect. Evenimentul a fost moderat de CaleaEuropeană.ro.

Proiectul are valoarea de 260.579 EUR și va fi realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE pentru România în cadrul  Programului “Funds for Bilateral Relations EEA and Norway grants for Romania” – Granturile SEE pentru Romania Fonduri pentru Relații Bilaterale.

Parteneriatul strategic dintre organizațiile menționate are ca obiectiv principal stimularea inovației în domeniul economic și energetic, cu un focus pe comunitățile de energie ca inovație emergentă în sector. Această colaborare reprezintă un angajament comun pentru creșterea calității învățământului universitar din România, prin transferul bilateral de cunoaștere, stimularea cercetării aplicate și dezvoltarea infrastructurii universitare.

Motivația realizării acestui proiect provine din observarea, pe de o parte, a interesului tot mai crescut pentru înființarea comunităților energetice și, pe de altă parte, rezultatele limitate ale acestei mișcări în România.

Proiectul își propune să dezvolte modele tehnice și financiare menite să analizeze oportunitatea înființării comunităților energetice în comunitățile locale membre în consorțiul de proiect, modele ce vor fi fundamentate în cadrul unor Studii de Fezabilitate complexe, primele de acest fel realizate în România. Din punct de vedere tehnic, această activitate va cuprinde dimensionarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile (fotovoltaice, solare, pompe de căldură etc.) corelate cu nivelul de consum, dimensionarea capacităților de stocare pentru a minimiza injecția în Sistemul Energetic Național, dar și propunerea unui sistem de monitorizare a producției și consumului, aderând la modelul Contorizării Nete Virtuale (Virtual Net Metering).

 

“Proiectele de cercetare din domeniul energiei reprezintă o prioritate, întrucât aduc transformări profunde în economia națională, prin intermediul unor echipe multidisciplinare de cercetare, coordonate de către specialiști din Academia de Studii Economice din București. Suntem convinși că proiectul EMERGE, alături de alte proiecte de cercetare pe care ASE le-a inițiat în acest domeniu, vor aduce noi finanțări nerambursabile, inclusiv din programul Horizon Europe”, a declarat, în context, Mihaela-Alina Dima, prorector cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, ASE București.

În cadrul proiectului, vor fi organizate ateliere de lucru cu cetățenii din zonele geografice de interes, dar și evenimente de diseminare la nivel național în vederea comunicării rezultatelor cercetărilor din teren și modelării de date. Aceste eforturi au loc în contextul actual din România în care autoritățile elaborează un nou nou cadru legislativ dedicat comunităților de energie în România.

Cercetarea din cadrul proiectului, realizată în baza unei metodologii științifice, estimări și previziuni dezvoltate de specialiști din cadrul ASE, EA (Renergia), UPT si SIN, se va desfășura în etape pe parcursul a cinci luni, rezultatele urmând să fie prezentate în primul trimestru al anului 2025.


tiparire, pdf si email