a

Atelier internațional - Fenomenul discriminării și rasismului în comunități europene

12.10.2022


Atelier internațional

Fenomentul discriminării și rasismului în comunități europene

 

La eveniment au participat 65 de persoane din 5 țări, reprezentanți ai municipalităților partenere (delegații care călătoresc), părți interesate locale relevante (ONG-uri, instituții publice, producători, restaurante etc.)

 

Pentru a defini problema discriminării și rasismului și pentru a identifica soluții creative la nivelul municipiului Alba Iulia, toți partenerii au fost implicați în elaborarea unui chestionar, sub coordonarea Primăriei Alba Iulia.

 

Chestionarul a fost aplicat online prin intermediul platformei municipale pentru sondaje de barometru comunitar și diseminat prin toate canalele de social media disponibile ale AIM.

 

Activitățile desfășurate au fost promovate atât în presa locală, cât și în mediul online prin:

https://www.facebook.com/ErasmusPlusAlbaIulia;

https://www.facebook.com/primariaalbaiulia;

https://www.foodclub.blog;

https://www.youtube.com/@thefoodclub6886/videos

 

Chestionarul poate fi accesat în cadrul link-ului: https://barometrucomunitar.apulum.ro/chestionar-privind-discriminarea-si-rasismul-la-nivelul-municipiului-alba-iulia/

 

În cele 2 săptămâni chestionarul a fost completat de 47 de reprezentanți ai entităților locale.

Atelierul își propune să combată discriminarea și rasismul la nivel de scop și parteneriat, să faciliteze cooperarea între partenerii de proiect și să dezvolte gestionarea durabilă a deșeurilor alimentare.

 

În cadrul atelierului a fost prezentată analiza chestionarelor aplicate online, iar toți partenerii au pregătit și prezentat câteva exemple de bune practici din țările lor în domeniul discriminării și rasismului, pentru a descoperi cele mai potrivite soluții la problemele identificate de AIM prin intermediul chestionarelor.

 

În a doua parte a întâlnirii, participanții vizitează "GRĂDINA DIN CETATE", un spațiu deschis situat în inima Cetății Alba Iulia, o grădină urbană deschisă comunității, pentru prevenirea infecțiilor cu COVID-19, ca formă alternativă de participare civică. Având în vedere vremea rea, concursul privind cea mai creativă soluție în ceea ce privește combaterea sărăciei alimentare nu a mai fost organizat în Grădina Cetății.

 

La finalul atelierului, au fost aplicate chestionare de evaluare în rândul participanților.

AIM a oferit următoarele servicii reprezentanților partenerilor, care vor participa la evenimentul din Alba Iulia: bilete de călătorie în RO, transfer la Alba Iulia (dacă este cazul), cazare și pensiune.

 

Evenimentul este realizat în cadrul proiectului The Food Club 101053363 — TFC, finanțat de Uniunea Europeană prin programul de finanțare CERV-2021-CITIZENS-TOWN.

Proiectul este realizat cu implicarea unui consorțiu format din 6 parteneri:

 

1 Comune di Castelnuovo del Garda IT;

2 The municipality of Prague-Kolovraty CZ;

3 ASOCIACION BUILDING BRIDGES ES;

4 MUNICIPALITY OF ALBA IULIA RO;

5 COMMUNE DE SAINT-GERMAIN-EN-LAYE FR;

6 Motii Tara de Piatra RO.

 

Context proiect:

Criza migrației din UE, pandemia de COVID-19 și insurecția intoleranței și a rasismului au reunit un parteneriat axat pe creșterea gradului de sensibilizare cu privire la discriminare și pe promovarea incluziunii sociale. TFC folosește mâncarea și gastronomia locală pentru a promova dialogul intercultural, incluziunea socială și pentru a lupta împotriva rasismului și discriminării. Scopul este de a consolida cunoștințele și de a face schimb de bune practici între municipalitățile partenere, folosind alimentele pentru a reintegra și promova socializarea, în special după o perioadă de distanțare socială forțată. TFC promovează, de asemenea, comportamente durabile legate de alimente. Grupurile țintă includ locuitorii municipalităților partenere, încurajând participarea nativilor, a resortisanților țărilor terțe și a persoanelor din medii culturale diferite. Echilibrul de gen și nediscriminarea vor fi întotdeauna respectate; Total beneficiari direcți vor număra 1430 persoane, beneficiarii indirecți vor fi 300000 persoane. Activitățile includ ateliere și vizite de studiu axate pe alimentația socială; dineurile și schimburile interculturale vor fi promovate în fiecare municipalitate parteneră; Evenimentele online vor contribui la promovarea și diseminarea rezultatelor. Fiecare eveniment a fost conceput pe baza caracteristicilor specifice ale fiecărei municipalități, a mediului social și a oportunităților de includere a tuturor. Rezultatele așteptate sunt: cunoștințe îmbunătățite privind utilizarea alimentelor pentru a promova incluziunea socială; Creșterea gradului de conștientizare a diversității ca beneficiu pentru societate; O mai bună înțelegere a problemelor de mediu; legături mai puternice și de lungă durată între municipalitățile partenere; creșterea și răspândirea incluziunii sociale, a integrării și a acceptării; Participarea mai mare a populațiilor locale la evenimentele municipale; Un număr mai mic de infracțiuni motivate rasial la nivel municipal/de țară. Rezultatele obținute vor include rapoarte periodice, o carte de bucate care conține rețetele produse în timpul activităților, articole, postări pe blog, conținut social media și un manual privind cele mai bune practici experimentate de parteneriat.

 

Datele de contact ale coordonatorului:

COMUNA CASTELNUOVO DEL GARDA (VE), ITALIA.

Maiorul Giovanni Dal Cero, dalcero.giovanni@castelnuovodg.it

Coordonator proiect D-na Federica Rosa federica@rvstudio.eu

             Site-ul proiectului: https://www.foodclub.blog/project/

"Finanțat de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu le reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale EACEA. Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea care acordă ajutorul nu pot fi trase la răspundere pentru acestea."

 

Acest document, integral, in format PDF, în limba română se găsește aici!

Acest document, integral, in format PDF, în limba engleză se găsește aici!


tiparire, pdf si email