a

Comunicat de presă în cadrul proiectului „Empowering Territorial Food Corridors within the European Union”, acronim FOOD CORRIDORS

24.09.2021


Comunicat de presă

în cadrul proiectului „Empowering Territorial Food Corridors within the European Union”, acronim FOOD CORRIDORS

Alba Iulia, 24.09.2021

În perioada iunie-septembrie 2021, Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat o serie de 5 evenimente dedicate permaculturii și agriculturii ecologice, în cadrul proiectului ”Empowering Territorial Food Corridors within the European Union” (Întărirea lanțurilor alimentare în cadrul Uniunii Europene), acronim FOOD CORRIDORS:

  • Curs de introducere în permacultură (5-6 iunie)
  • Vizită de studiu la 2 ferme din județul Alba (26 iunie)
  • Uscarea plantelor aromatice, legumelor, fructelor în uscătorul de plante (22 iulie) - Compostul – bogăția din Grădina. Ce este? Cum se face? Din ce? În cât timp? (5 august) - Atelier de lucru Semințe libere (11 septembrie).

Evenimentele au reprezentat ”mici acțiuni pilot” specifice programului de finanțare URBACT, pe care Municipalitatea le-a derulat în cadrul proiectului FOOD CORRIDORS, cu scopul de a oferi fermierilor locali și persoanelor interesate de agricultura ecologică un acces mai bun la piețele locale și la cunoștințe de specialitate, precum și de a stimula producerea și desfacerea produselor la nivel local. Un alt obiectiv a fost ca fermierii locali să învețe despre vânzarea mai eficientă și chiar să construiască asociații sau cooperative care să le consolideze poziția atunci când comercializează produsele către magazinele locale. 

 

În total, evenimentele au atras peste 61 persoane, care activează în diverse domenii precum agricultură (fermieri), învățământ (cadre didactice), sănătate, economie, contabilitate, psihologie, marketing, inginerie, arhitectură sau persoane inactive în câmpul muncii precum elevi, studenți sau pensionari pasionați de grădinărit, sau persoane care sunt implicate în activități agricole împreună cu familiile lor. Nevoia de stimulare a acestor categorii de persoane a fost accentuată și de pandemia Covid19, în urma căreia fermierii locali au suferit foarte mult din cauza restricțiilor de la nivel național, și a dificultăților provocate de pandemie în comercializarea produselor la nivel local.

Nu în mod întâmplător a fost aleasă grădina comunitară ”Grădinescu” Alba Iulia ca loc de organizare al evenimentelor. Proiectul Grădinescu este un proiect uimitor în care copiii din școlile locale învață despre agricultură sustenabilă și permacultură într-un mod inovator

(https://gradinescu.ro/project/gradina-din-cetate-alba-iulia/). Prin derularea activităților în această locație s-a urmărit creșterea vizibilității grădinii urbane în rândul tuturor școlilor din oraș și a actorilor interesați de la nivel local. 

”Micul verde” generat de proiectul Food Corridors înseamnă, de fapt, un paș uriaș spre "Marele verde" pe care ni-l dorim la Alba Iulia. Tot ce are legatură cu natura și sustenabilitatea va avea mereu, loc în planurile administrației locale. Iar personal mă bucur să văd că și albaiulienii cred la fel și se implică alaturi de noi în dezideratul de a creea un oraș mai verde.”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

 

Proiectul Empowering Territorial Food Corridors within the European Union, acronim FOOD CORRIDORS este finanțat de Uniunea Europeană prin programul URBACT III  2014-2020. Proiectul încurajează crearea de rețele de orașe dedicate dezvoltării unor planuri privind crearea de rețele alimentare la nivelul orașelor care includ zona urbană și peri-urbană printr-un coridor care facilitează conexiunea urban-rural. Mai multe detalii se pot obține la numărul de telefon 0372 586 428 din cadrul

Compartimentului Relații internaționale, relații cu mediul de afaceri și societatea civilă, parteneriate.

 

Documentul original, în format PDF se găsește aici!


tiparire, pdf si email