Modificare impozit persoane juridice
22.03.2016
Marti, in Consiliul Local Alba Iulia se va supune dezbaterii initiativa scaderii cotei de impozit pe cladiri pentru persoane juridice de la 1,3% la 1%
Hava: “Cine acuza ca scadem impozitele electoral poate dona diferenta!”
Asa dupa cum este cunoscut, Codul fiscal prevazut de Legea 227/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 688/10.09.2015, prevede ca, in 30 de zile, Unitatile Administrativ Teritoriale sa adopte hotararile privind impozitele si taxele locale pentru anul 2016. In urma acestei prevederi, Consiliul Local Alba Iulia a adoptat HCL nr. 359/20.11.2015. Perioada prevazuta de lege, de 30 de zile, nu a fost respectata pentru ca, inainte sa fie adoptata, hotararea in forma de proiect, a fost supusa dezbaterii publice.
Din pacate “intrarea in linie dreapta”, intr-o maniera decisiva care sa lamureasca pe deplin noul sistem de impozitare, s-a facut abia in ultima luna a anului 2015. Mai exact, prin hotararea ANEVAR nr. 3/2015 publicata in M. Oficial nr. 946/21.12.2015, s-a adoptat ghidul de evaluare - GEV 500 – referitor la determinarea valorii impozabile a cladirilor. Promulgarea noului Cod Fiscal, fara acest set de masuri, a determinat adoptarea unui document de tipul HCL 359, care nu a adus o analiza clara a noului sistem de impozitare, si nci a implicatiilor asupra valorii impozabile a cladirilor. Dupa aparitia ghidului de evaluare, s-a lamurit, mai cu seama, tratamentul fiscal aplicat cladirilor nerezidentiale sau a celor aflate in proprietatea persoanelor juridice. Practic, a rezultat baza de impozitare, de unde a rezultat, clar, ca valoare fiscala a unei cladiri nu mai are legatura strict cu valoarea contabila. In plus, incepand cu anul 2016, se calculeaza impozit pentru terenurile ocupate de constructii (care pana la aceasta data erau scutite) aspect care determina o crestere a sarcinii fiscale.
In acest context, la care se adauga pozitia atribuita unui segment reprezentat de agentii economici, s-a ajuns la concluzia necesitatii adoptarii unei cote de impozitare benefica atat bugetului local, cat si contribuabilului.
“ La un moment dat adevarul a fost spus pe doar jumatate, lasand esentialul pe umerii administratiilor publice. “Creativitatea” politica a aruncat in derizoriu ceva ce trebuia sa sprijine, in mod real, mediul de afaceri, o expresie de genul: scadem impozitele, dar crestem baza de impozitare. Am analizat toate aspectele ce tin de responsabilitatea locala fata de contribuabil. E ceva tipic mioritic sa carcotesti: de ce creste, daca a crescut, de ce e asa, daca s-a marit si tot asa, pana la Dumnezeu si inapoi. Ce ne intereseaza pe noi ,cu adevarat, e ca orice albaiulian de buna credinta, din fericire asa sunt majoritatea, sa se simta stimulat, sprjinit si sa vada ca mai e cineva care ii mai si da, pe langa multi, multi altii care ii tot iau. Reducerea impozitelor la persoane juridice vine ca o decizie absolut fireasca, nu ca urmare a anului in care ne aflam. Stim ca pentru multi agenti economici scaderea de la 1,5% la 1,3% reperezinta un plus, din pacate cu o volatilitate mare, pana la o noua evaluare. Asa ca, din propunerea de 1% din acest moment ar trebui sa castige si orasul si agentii economici, pe existenta carora se bazeaza, atat de mult, bugetul orasului.” Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Propunerea va fi dezbatuta si analizata, urmand ca in cazul unui vot favorabil sa fie adoptata de catre Consiliul Local Alba Iulia, in cadrul sedintei ordinare de marti 22 martie 2016.