Finanţări nerambursabile
12.10
2023
Comunicat de presă - „GREENER IS THE NEW WINNER” - Caravana Apulum
Comunicat de presă
„GREENER IS THE NEW WINNER”
Caravana Apulum ajunge la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia
în data de 18 octombrie 2023
În perioada 17-18 octombrie 2023, în cadrul proiectului “supportinG incReasEd knowlEdge oN rEnewable eneRgy and energy efficiency in Alba Iulia”, acronim GREENER, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, se va derula Campania de informare și consțientizare denumită Caravana Apulum.
Punctul culminant al Caravanei va fi în data de 18 octombrie 2023, în intervalul orar 15:00-18:00, la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Amfiteatrul A9, unde renumitele voci care promovează eficiența energetică la nivel național, Marius Șoflete și Vlad Ciobanu vor împărtăși din experiența lor și vor răspunde la întrebări precum „Cum poti obține eficiență energetică la cel mai înalt nivel în construcții” și „Cum poți tu influența eficiența energetică și proteja planeta?”.
Sunt invitați să participe la eveniment cadrele didactice și studenții de la UAB, dar și publicul larg interesat de domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice.
Participarea la eveniment este gratuită.
DETALII
03.10
2023
Comunicat de presă privind finalul proiectului GROW
03.10.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
privind finalul proiectului GROW („reGovery and Resilience through cOhesion frameWork“), finanțat în cadrul programului european „Sprijin pentru măsurile de informare privind politica de coeziune a UE”
Municipiul Alba Iulia anunță încheierea proiectului cu finanțare nerambursabilă: „reGovery and Resilience through cOhesion frameWork“ – acronim GROW. Proiectul a început la data de 01.10.2022 și a avut o durată de 12 luni, fiind finanțat prin programul „Sprijin pentru măsurile de informare privind politica de coeziune a UE”, susținut de către Comisia Europeană prin Direcția Generală Politică Regională și Urbană Comisia Europeană. Acest program își propune să crească gradul de informare și conștientizare privind beneficiile și rezultatele proiectelor implementate prin fonduri europene, la nivel regional, în toate țările Uniunii Europene.
Proiectul GROW a fost implementat de către Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației Naționale. Valoarea totală a proiectului este de 297.460 euro, dintre care 80% reprezintă finanțare nerambursabilă.
Proiectul și-a propus să răspundă obiectivului Comisiei Europene, printr-o serie de activități de informare și conștientizare la nivelul Regiunii Centru:
- un set de interviuri care arată bune practici din proiectele implementate cu fonduri europene;
- sondaje și studii privind gradul de informare și conștientizare a cetățenilor referitor la acest subiect;
- o caravană informativă și dezbateri publice desfășurate în patru locații din Regiunea Centru;
- o companie de informare prin rețeaua de ATM-uri a unei instituții bancare;
- un videoclip realizat în colaborare cu un vlogger de renume, cunoscut la nivel național;
- o conferință la nivel național;
- instrumente de comunicare online: crearea unui domeniu separat pe site-ul web al Municipiului Alba Iulia, dedicat în mod specific proiectelor implementate de către primărie;
- un eveniment final de diseminare.
Rezultatele proiectului au contribuit la îmbunătățirea nivelului de conștientizare a cetățenilor și a entităților interesate relevante, la nivel regional și național, cu privire la importanța politicii de coeziune pentru dezvoltarea tuturor regiunilor Uniunii Europene. Mai mult, proiectul a adus un plus de vizibilitate la nivel regional, național și european pentru Municipiul Alba Iulia – un oraș cu un istoric exemplar de absorbție a fondurilor UE în ultimii 15 ani, pentru care au fost accesate peste 200 de milioane de euro pentru dezvoltare locală durabilă.
Pentru informații suplimentare, echipa de proiect poate fi contactată la adresa de email: inovareurbana@apulum.ro.
Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!
DETALII
28.09
2023
Comunicat de presă privind „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!”
Comunicat de presă nr. 5
SEPTEMBRIE 2023
„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!” : Premieră: spectacole de teatru farsă medievală și teatru contemporan în Cetatea Alba Carolina!
ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia), derulează proiectul „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății / C.R.E.A.T.E!”. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul este o inițiativă originală, creativă și aduce sub aceeași umbrelă artiști români și străini, transformând Cetatea Alba Carolina într-o mare scenă culturală vibrantă, în aer liber.
În luna octombrie 2023, trupa de teatru Skepsis va oferi publicului experiențe artistice deosebite, prin premiera a două spectacole de teatru: unul de tip farsă medievală și unul contemporan. Aceste spectacole au fost concepute în cadrul microstagiunii teatrale, intitulată „Teatru în Inima Cetății”, parte integrantă a proiectului „C.R.E.A.T.E!”.
Spectacolele de teatru vor fi prezentate în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret APOLLO, pentru a beneficia de o expunere mai largă. Acest festival reprezintă un eveniment de marcă a Teatrului Skepsis și este unic în orașul Alba Iulia. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 12-16 octombrie 2023.
Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!
DETALII
26.09
2023
Comunicat de presă privind Conferința Națională din cadrul proiectului GROW
COMUNICAT DE PRESĂ
privind Conferința Națională din cadrul proiectului GROW,
desfășurată în cadrul celei de-a XI-a ediții a Forumului Eurosfat 2023
Municipiul Alba Iulia, în calitate de lider al proiectului GROW, anunță Conferința Națională GROW, organizată de partenerul de proiect UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) și Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.
Este vorba despre a XI-a ediție a Forumului EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi, în data de 28 septembrie, în București, la Hotelul J.W. Marriott.
Participarea la eveniment se face în baza înregistrării, direct în pagina web a forumului: https://eurosfat.ro
Conferința Națională GROW, desfășurată în cadrul celei de-a XI-a ediții a Forumului EUROSFAT 2023 reprezintă un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți de la nivel european, național și local, și societatea civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic.
GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frame Work - este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Primăria municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu UEFISCDI, care își propune creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare cu privire la politica de coeziune a UE în rândul cetățenilor din România și a entităților interesate relevante prin implementarea unui set de măsuri inovatoare de informare la nivel local, regional și național.
EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. În 2022, Forumul EUROSFAT a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.
Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european.
UEFISCDI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării, asigură atât realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universităţi, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, similar cu agenții internaționale de prestigiu, organizează competiții și ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare.
Pentru informații suplimentare, echipa de proiect a Municipiului Alba Iulia poate fi contactată la adresa de email: inovareurbana@apulum.ro.
Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!
DETALII
07.09
2023
Comunicat de presă - Prima întâlnire cu membrii Grupului de Suport local, în cadrul proiectului „ShareRES”
COMUNICAT DE PRESĂ
Prima întâlnire cu membrii Grupului de Suport local, în cadrul proiectului „ShareRES”
Date: 07.09.2023
Municipiul Alba Iulia, implementează proiectul „SHAring REnewable eneRgy through Energy communitieS-acronim ShareRES”, în calitate de Partener de proiect, alături de Consorțiul Agenției pentru Energie Extremadura – SPANIA (lider de proiect), Regiunea de planificare Riga - LETONIA, Consiliul Județean Donegal - IRLANDA, Agenția de Dezvoltare Nicosia - CIPRU, Centrul de sprijin pentru afaceri L.t.d. Kranj - SLOVENIA.
Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe, în cadrul Obiectivului 2 - o Europă mai Verde, Obiectivul specific - Energie regenerabilă, care urmărește să sprijine creșterea conștientizării, formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice.
Prin implementarea acestui proiect, consorțiul de parteneri își propune să îmbunătățească politicile care facilitează o participare activă a comunităților cetățenești la piața energiei, prin generare, consum, partajare și vânzare de electricitate.
Instrumentul de politică pe care Municipiul Alba Iulia îl va completa și îmbunătăți în cadrul proiectului este „Planul de acțiuni pentru energie durabilă și climă - PAEDC 2030 al Municipiului Alba Iulia”.
În vederea îmbunătățirii acestui document strategic și pentru a asigura o implementare cât mai eficientă a obiectivelor sale, s-a constituit un Grup de Suport Local, format din specialiști în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice.
În data de 4 septembrie 2023, a avut loc la Alba Iulia, prima întâlnire de lucru cu o parte dintre membrii Grupului de Suport Local. Cu acest prilej proiectul „ShareRES” a fost prezentat de către echipa de implementare, și au fost diseminate informațiile acumulate în cadrul primei întâlniri interegionale de proiect, desfășurată în Spania, referitoare la inițierea și sprijinirea comunităților energetice.
Valoarea totală a proiectului: 1,407,400.00 Euro
Valoarea finanțării alocată Municipiului Alba Iulia: 215,000.00 Euro
Perioada de implementare: 01 martie 2023 – 28 februarie 2027.
Persoană de contact:
Tudor Drâmbărean - Manager de proiect, Ioana Cioloca - Expert Comunicare și PR
Tel: 0372 586 428
Fax: 0258 812 545
E-mail: inovareurbana@apulum.ro
Documentul integral, în format PDF, se găsește aici!