a

Finanţări nerambursabile

14.08
2024

Comunicat de presă - Municipiul Chișinău, noul partener al proiectului ACROSS


Municipiul Chișinău, noul partener al proiectului ACROSS

Data: 14.08.2024

Apelul special dedicat celor 150 de proiecte aprobate în primele două apeluri, lansat în cadrul programului Interreg Europe 2021-2027, a reprezentat o oportunitate unică pentru acestea să își extindă parteneriatele existente prin includerea de entități publice și private din șapte țări candidate la Uniunea Europeană - Albania, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina, oferind cadrul pentru colaborări internaționale și pentru facilitarea schimbului de bune practici și experiențe între statele membre și cele candidate.

Municipiul Alba Iulia a valorificat această oportunitate de extindere a parteneriatului existent în cadrul proiectului „Aligning public and CoRpOrate Sustainability goalS” – ACROSS, finanțat prin Programul Interreg Europe 2021-2027, în cadrul Obiectivului de Politică 5 – O Europă mai aproape de cetățeni, Obiectivul specific – Dezvoltare Urbană Integrată.

La data de 26 iulie 2024, extinderea parteneriatului în cadrul proiectului ACROSS a fost aprobată de către Secretariatul Programului, iar Municipiul Chișinău a devenit noul partener al proiectului pentru o perioadă de patru ani.

Pe parcursul a patru ani, cei 9 parteneri ai proiectului, provenind din 7 țări diferite, vor învăța unii de la alții și vor colabora pentru a stimula inițiativele de CSR, aducând beneficii semnificative comunităților implicate.

Consorțiul de parteneriat, coordonat de către Municipiul Alba Iulia, în calitate de Lider de proiect este alcătuit din 8 membri: EDC Debrecen - Centrul de Dezvoltare Urbană și Economică (Ungaria);  Municipiul Kekava (Letonia);  Agenția de Dezvoltare Nord DAN S.R.L  (Croația);  Municipalitatea Milano (Italia);  Orașul Hannut (Belgia);  Universitatea din Liège (Belgia), Municipiul Chișinău (Moldova) și BURST Nonprofit Limited Liability Company (Ungaria).

Obiectivul principal al ACROSS este de a alinia obiectivele publice de sustenabilitate, cu cele corporative și de a stabili o cooperare strategică pe termen lung între actorii economici și autoritățile locale din regiunile participante, printr-un proces eficient de schimb de cunoștințe interregional.

Rezultatele proiectului pot fi transferate și adoptate de alte orașe și regiuni europene, asigurând astfel impactul proiectului pe termen lung.

Mai multe informații despre proiectul ACROSS sunt disponibile pe website-ul: www.interregeurope.eu/across.

Valoare totală proiect EURO: 1,710,524.00 

Valoare totală nerambursabilă EURO: 1,327,218.20         

Buget Municipiul Alba Iulia EURO: 368.000,00

Perioada de implementare:  01 Aprilie 2024 – 30 Iunie 2028

Persoană de contact:

Ioana Cioloca – Expert comunicare și PR

Tel: 0372 586 419

Fax: 0258 812 545

E-mail: ioana.cioloca@gmail.com

 

DETALII

13.08
2024

ANUNȚ - Sinteza proiectului #RomansWineDanube


Proiectul #RomansWineDanube se axează pe valorificarea Rutei Culturale Europene „Împărații Romani și Ruta Vinului în zona Dunării” și pe implementarea unor modele colaborative inovatoare. Aceasta va permite Municipiului Alba Iulia să se poziționeze ca un centru cultural vital în regiune, atractiv atât pentru vizitatori, cât și pentru locuitori. 

 

Articolul integral, în format PDF, se găsește aici!!!

DETALII

09.08
2024

ANUNȚ CU PRIVIRE LA REZULTATUL PROCEDURII DE SELECȚIE PARTENERI din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027,  Axa Prioritară  P03


ANUNȚ CU PRIVIRE LA REZULTATUL PROCEDURII DE SELECȚIE

PARTENERI

 

În conformitate cu prevederile:

  • OUG nr.133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare și ale
  • HG 829/2022 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021- 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare

 

Începând cu data de 12.07.2024, UAT Municipiul Alba Iulia derulează procedura de selecție de parteneri, în vederea încheierii unui Acord de Parteneriat cu entități de drept privat, pentru depunerea cererii de finanțare în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027,  Axa  Prioritară  P03. Protejarea dreptului la demnitate socială, Obiectivul specific: RSO4.3. Promovarea incluziunii socioeconomice a comunităților marginalizate, a gospodăriilor cu venituri reduse și a grupurilor defavorizate, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale, prin acțiuni integrate, inclusiv locuințe și servicii sociale (FEDR) și ESO4.11. Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung (FSE+).

 

Luând în considerare anunțul de selecție parteneri anexă la referatul nr. 79933/12.07.2024 publicat pe site-ul propriu al UAT Municipiul Alba Iulia, www.apulum.ro, în secțiunea Informații publice – Fonduri nerambursabile, la data de 15.07.2024;

 

Comisia, numită prin Dispoziția Primarului 1468/23.07.2024, face cunoscut rezultatul procedurii de selecție de parteneri, după cum urmează:

Data limită de depunere a contestațiilor privind rezultatul evaluării este 13.08.2024, iar  data limită de soluționare a acestora este 20.08.2024, urmând ca anunțul final cu privire la rezultatele procedurii de selecție să fie publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia, în data de 21.08.2024.

DETALII

15.07
2024

Anunț de selecție parteneri


ANUNŢ INTENȚIE SELECŢIE PARTENERI

 

În conformitate cu prevederile:
• OUG nr.133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare,
• HG 829/2022 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021- 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, cu modificările și completările ulterioare,
UAT Municipiul Alba Iulia anunță organizarea unei proceduri de selecție, pentru încheierea unui Acord de Parteneriat cu o entitate de drept privat, în vederea depunerii cererii de finanțare în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Axa Prioritară P03. Protejarea dreptului la demnitate socială, Obiectiv specific RSO4.3. ”Promovarea incluziunii socioeconomice a comunităților marginalizate, a gospodăriilor cu venituri reduse și a grupurilor defavorizate, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale, prin acțiuni integrate, inclusiv locuințe și servicii sociale (FEDR)” și ESO4.11. ”Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung (FSE+)”.
Cerințele generale pe care trebuie să le îndeplinească partenerul pentru a fi selectat în vederea constituirii parteneriatului pentru depunerea cererii de finanțare pentru acest proiect sunt specificate în Ghidurile Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027:
• Ghidul Solicitantului - Condiții Generale Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027 (Anexa 2. Procedură de selecție a partenerilor entități private);
• Ghidul Solicitantului Condiții Specifice “Sprijin pentru autoritățile publice locale in vederea gestionării situației așezărilor informale și asigurarea de locuințe sociale pentru persoanele vulnerabile cu accent pe persoanele provenite din așezările informale”.
Obiectiv general al proiectului se încadrează în obiectivul ghidului Solicitantului Condiții Specifice ”Sprijin pentru autoritățile publice locale în vederea gestionării situației așezărilor informale și asigurarea de locuințe sociale pentru persoanele vulnerabile cu accent pe persoanele provenite din așezările informale”.

Obiectiv general al proiectului se încadrează în obiectivul ghidului Solicitantului Condiții Specifice ”Sprijin pentru autoritățile publice locale în vederea gestionării situației așezărilor informale și asigurarea de locuințe sociale pentru persoanele vulnerabile cu accent pe persoanele provenite din așezările informale”.

DETALII

27.06
2024

Întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectelor ShareRES și EXPRESS


Interreg Europe

 

Întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectelor ShareRES și EXPRESS

 

La data de 13 iunie 2024 a avut loc o nouă întâlnire a Grupului de Suport Local organizată în cadrul proiectelor ShareRES și EXPRESS.

Municipiul Alba Iulia, implementează proiectul „ShareRES - SHAring REnewable eneRgy through Energy communitieS”, în calitate de Partener de proiect, alături de un Consorțiu format din: Agenția pentru Energie Extremadura – SPANIA (lider de proiect),

Regiunea de planificare Riga - LETONIA, Consiliul Județean Donegal - IRLANDA, Agenția de Dezvoltare Nicosia - CIPRU, Centrul de sprijin pentru afaceri L.t.d. Kranj -

SLOVENIA.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe 2021-2027, în cadrul Obiectivului 2 - o Europă mai Verde, Obiectivul specific - Energie regenerabilă, care urmărește să sprijine creșterea conștientizării, formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice.


Evenimentul a reunit reprezentanți ai operatorului regional de distribuţie a energiei electrice DEER Alba, Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Universităţii „1 Decembrie 1918”, Agenţiei Locale a energiei Alba (ALEEA), Asociației Institutul pentru cercetare în Economie Circulară și Mediu ,,ERNEST LUPAN" (IRCEM), specialişti ai administraţiei publice locale precum și membrii echipelor proiectelor ShareRES și EXPRESS.

Tot prin Programul Interreg Europe, Municipiul Alba Iulia derulează și proiectul „EXPRESS - European regions promoting renewable energy self-sufficiency”. Acest proiect sprijină obiectivele REPowerEU de producere a energiei curate, îmbunătățirea eficienței energetice și diversificarea aprovizionării cu energie. În cadrul proiectului EXPRESS, regiunile explorează modalități de a-și crește autosuficiența energetică și cota de energie regenerabilă.

Subiectele discutate au vizat prezentarea modelelor de bune practici în vederea dezvoltării comunităţilor energetice și a rezultatelor studiilor tematice elaborate de către IRCEM, care vor sta la baza elaborării Planului de acțiune pentru energie durabilă și climă al municipiului Alba Iulia - PAEDC 2030.

Documentul, integral, poate fi studiat aici!!!

DETALII