a

Finanţări nerambursabile

28.11
2024

Principalele rezultate ale proiectului european „ClimAct CEE – Zone cu Emisii Scăzute de carbon și reducerea poluării aerului” în România


Principalele rezultate ale proiectului european „ClimAct CEE – Zone cu Emisii Scăzute de carbon și reducerea poluării aerului” în România

 

Proiectul ClimAct CEE cofinanțat prin Programul „European Climate Initiative (EUKI)” cu o durată de implementare de 2 ani, a avut ca scop principal să demonstreze eficacitatea integrării politicilor climatice cu politicile energetice, prin constituirea unor zone urbane decarbonizate în orașe din Bulgaria, Croația și România, vizând totodată și reducerea poluării aerului. Proiectul a propus un cadru de radiografiere climatică inspirat din metodologia Convenției Primarilor privind Clima și Energia utilizată pentru elaborarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC), pentru a consolida politicile energetice, climatice și de calitate a aerului, la nivel local - un element cheie în procesul de transformare a cartierelor urbane în zone sustenabile, la nivelul Europei Centrale și de Est. Proiectul a urmărit reproducerea acestei abordări și în alte orașe europene, ca model pentru susținerea dezvoltării durabile a acestora și creșterea calității vieții pentru locuitori. În cadrul acestui proiect Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA a avut calitatea de partener național, Municipiul Alba Iulia reprezentând beneficiarul rezultatelor proiectului.

 

Articolul complet, în format PDF, se găsește aici!

DETALII

07.11
2024

Eveniment organizat în Municipiul Alba Iulia, în cadrul proiectului ”Forever Young”


Eveniment organizat în Municipiul Alba Iulia, în cadrul proiectului ”Forever Young”

 

În perioada 4- 6 noiembrie 2024, avut loc în Alba Iulia primul eveniment în cadrul proiectului „Forever Young”. Reprezentanți ai orașelor Kranj (Slovenia), Opole (Polonia) Székesfehérvár (Ungaria) și Zadar (Croația) s-au întâlnit la Alba Iulia unde și-au prezentat expertiza în utilizarea fondurilor Uniunii Europene și bunele practici în implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Reprezentanții orașelor participante au avut ocazia să afle mai multe despre renovarea Cetații Alba Carolina prin diferite proiecte cu finanțare europeană. Au avut loc discuții și prezentări despre finanțările sprijinite de Uniunea Europeană legate de mobilitate, energie verde și creșterea eficienței energetice. La eveniment au luat parte și elevi de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”, care au urmărit o prezentare despre importanța conștientizării financiare, și au fost actori pentru o oră, în cadrul  unui atelier de actorie, condus de membrii Grupului de teatru independent Skepsis. Pe lângă practica generală de utilizare a fondurilor UE, participanții au putut să învețe despre proiectele destinate în principal tinerilor. Reprezentanții fiecărei entități implicate în proiect au prezentat modele de bune practici și proiectele implementate în orașele lor, într-un schimb de idei care a avut loc în ultima zi a evenimentului. În cadrul întâlnirii, participanții au analizat și discutat direcțiile strategice și obiectivele pentru următoarele evenimente care se vor organiza în cadrul proiectului, fiind abordate subiecte ca: managementul proiectului, managementul financiar și de comunicare.

Proiectul ”Forever Young”, susținut prin programul CERV Town-Twinning 2023, este finanțat de Uniunea Europeană și își propune să stimuleze reziliența în comunități prin schimbul de experiență și colaborare. Proiectul a început la 1 septembrie 2024 și are o durată de 12 luni, fiind coordonat de Municipalitatea Székesfehérvár (Ungaria). Municipiul Alba Iulia are statut de partener în proiect, în consorțiul format din șase organizații din România, Ungaria, Slovenia, Polonia și Croația.

Echipa proiectului Forever Young.

Contact:

Tel: 0372 586 428                Fax: 0258 812 545           email: inovareurbana@apulum.ro

DETALII

01.11
2024

Municipiul Alba Iulia implementează proiectul Gendered Innovation Living Labs – GILL


Municipiul Alba Iulia implementează proiectul Gendered Innovation Living Labs – GILL

 

Gendered Innovation Living Labs – GILL este un proiect finanțat de UE care abordează vorbirea de gen și diversitate în discursul și practicile Living Lab pentru: facilitarea schimbărilor organizaționale și culturale, îmbunătățirea dezvoltării profesionale, creșterea integrării genului și a diversității în designul produselor, tehnologii și inovație și utilizarea practicilor educaționale bazate pe gen în domeniile: sănătate și reziliență, tranziție ecologică și transformare digitală. 

Pe baza principiilor Living Lab, GILL își propune să devină cadrul de inovare deschisă pentru toți actorii europeni pentru inovarea deschisă de gen. 

Adoptând o abordare de co-creare și co-proiectare, GILL:

- Creează un centru pan-european de colaborare și învățare

- Dezvoltă o platformă de învățare împuternicită de IT, accesibilă în mod deschis, care susține funcționalitatea Hub

- Oferă metodologii, servicii și instrumente testate care sporesc inovația inteligentă și antreprenoriatul sensibile la gen, egalitate de gen și non discriminare

Mai multe informații despre proiect: https://gi-ll.eu/the-project/ ; https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7257310700237152256/

Municipiul Alba Iulia intenționează să folosească întreaga expertiză și exemplele de bune practici și să integreze cele mai potrivite măsuri pentru a asigura egalitatea de gen și pentru a dezvolta Planul de acțiune a egalității de gen, document strategic necesar pentru accesarea de fonduri și pentru accederea în anumite programe și proiecte europene.

Lansarea oficială a GILL Hub https://gillhub.eu/ marchează o etapă semnificativă în progresul inovației inteligente și antreprenoriatului sensibil la gen și egalitatea de gen.

GILL Hub (a se vedea video demo pentru utilizare https://www.youtube.com/watch?v=o3_RVTfMtEM&t=1s ), reprezintă o platformă și o comunitate de colaborare paneuropeană, dedicată furnizării de instrumente, metode, servicii și resurse pentru a ajuta indivizii și organizațiile să integreze considerentele de gen și diversitate în procesele lor de inovare.

Dezvoltat de consorțiul de proiect GILL format din 17 parteneri, GILL Hub este proiectat să devină cadru principal de inovare deschisă pentru toți actorii în promovarea practicilor sensibile la gen în ecosistemele europene. Platforma folosește principiile Living Lab pentru a facilita colaborarea, experimentarea și învățarea, ajutând organizațiile și indivizii să integreze receptivitatea de gen în eforturile lor de inovare. GILL Hub oferă o gamă largă de resurse pentru antreprenori, designeri de produse și servicii și pentru oricine este interesat să includă considerații de gen și diversitate în activitățile lor. Platforma sprijină inovarea abordând provocările legate de gen în diverse sfere - dinamica individuală și de echipă, instrumente și metode, inovație și produse și procese în societate.

În plus, se concentrează pe prioritățile cheie, inclusiv sănătatea și reziliența, tranziția ecologică și transformarea digitală. Interacționând cu GILL Hub, utilizatorii pot accesa zece module unice, care includ:

• Experimentări orientate către acțiune (AOE): 15 proiecte pilot dinamice în mediul academic, întreprinderi și autorități locale din opt țări europene. Aceste inițiative abordează domenii importante, cum ar fi inovația digitală, progresele în domeniul sănătății și sustenabilitatea.

• Practici de gen: strategii și inițiative dovedite care promovează cu succes egalitatea de gen în antreprenoriat și inovare.

• Metode sensibile la gen: abordări practice și testate prin eforturile de colaborare ale GILL pentru a stimula receptivitatea la gen în practicile de zi cu zi.

• Toolbox: instrumente utile pentru sondaje, crowdsourcing și alte activități de inovare, organizate de consorțiul GILL.

• Materiale de instruire: resurse de învățare personalizate, concepute pentru a spori competențele în materie de gen, inovare inteligentă și antreprenoriat.

• Glosar validat: termeni și definiții cheie relevanți pentru inovația și antreprenoriatul inteligent de gen.

Articolul integral, în format PDF, se găsește aici

DETALII

01.11
2024

Municipiul Alba Iulia implementează proiectul “BIM4ENERGY”


Municipiul Alba Iulia implementează proiectul "BIM4ENERGY"

 

"BIM4ENERGY" este un Proiect de Parteneriat Strategic implementat de Universidad Politécnica de Cartagena (Spania) în colaborare cu Vilnius Builders Trainning Centre (Lituania), Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (România), Rambøll Norge AS (Norvegia), Ayuntamiento de Ceutí (Spania) și Municipalitatea Alba Iulia - (România), cu sprijinul programului Erasmus+, prin Agenția Națională Spaniolă SEPIE

Proiectul BIM4Energy va instrui viitorii stakeholderi pentru a evalua și îmbunătăți eficiența energetică a fondului de locuințe europene într-un mod inovator, folosind instrumente BIM (Building Information Modelling). De asemenea, va instrui și va oferi instrumente personalului tehnic din municipalități, celor responsabili de implementarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă, precum și de solicitările de finanțare pentru renovarea clădirilor publice și asistarea cetățenilor în renovarea propriei lor locuințe.

Scopul acestui proiect este de a oferi organizațiilor de învățământ superior metodologii și materiale didactice privind utilizarea BIM pentru a evalua eficiența energetică a unei clădiri, contribuind astfel la digitalizarea sectorului construcțiilor în termeni de proiectare, construcție și întreținere a clădirilor și de a oferi municipalităților și lucrătorilor în construcții instrumente necesare pentru a alege cele mai bune alternative de renovare pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor existente.

Mai multe informații puteți afla din cele două anunțuri care pot fi regăsite la următorul link :

https://www.linkedin.com/in/bim-4-energy-9166912a8/

Articolul integral, în format PDF, se găsește aici

DETALII

28.10
2024

Întâlnire de lucru în cadrul proiectului ”Forever Young”


Întâlnire de lucru în cadrul proiectului ”Forever Young”

 

Primul eveniment al Proiectului „Forever Young: Resilient Communities through European Dialogue, Culture, and Youth” va fi organizat de Municipiul Alba Iulia în perioada 4-6 noiembrie 2024. Întâlnirea de lucru intitulată „Schimb de bune practici în politici urbane” va avea loc în data de 5 noiembrie la Palatul Principilor- sala Transilvania și va reuni reprezentanți din diverse Municipalități europene, organizații civice și grupuri de tineri pentru a împărtăși experiențe și soluții inovatoare în domeniul dezvoltării urbane. Proiectul este conceput pentru a construi comunități mai puternice, mai conectate și îmbogățite cultural, în special prin implicarea tinerilor în procesele de luare a deciziilor și strategiile de planificare urbană. Pe parcursul evenimentului vor avea loc o serie de ateliere, discuții și oportunități de networking. Experții în politici urbane, reprezentanții partenerilor de proiect din Székesfehérvár- Ungaria, Zadar- Croatia, Opole- Polonia and Kranj- Slovenia, reprezentanți ai administrației locale și experții în dezvoltare comunitară își vor împărtăși cunoștințele despre modul în care orașele se pot adapta la provocările moderne, păstrând în același timp moștenirea culturală și încurajând incluziunea socială. Acest forum de colaborare va oferi orașelor un spațiu pentru a învăța unele de la altele, cu un accent deosebit pe bunele practici în durabilitate, implicarea tinerilor și dialogul cultural.

Acest proiect, susținut prin programul CERV Town-Twinning 2023, este finanțat de Uniunea Europeană și își propune să stimuleze reziliența în comunități prin schimbul de experiență și colaborare. Proiectul a început la 1 septembrie 2024 și are o durată de 12 luni, fiind coordonat de Municipalitatea Székesfehérvár (Ungaria). Municipiul Alba Iulia are statut de partener în proiect, în consorțiul format din șase organizații din România, Ungaria, Slovenia, Polonia și Croația.

 

Echipa proiectului Forever Young.

 

Contact:

Tel: 0372 586 428 Fax: 0258 812 545 email: inovareurbana@apulum.ro

 

Articolul integral, în format PDF, se găsește aici!!!

DETALII